Dit is de beste manier om 5 miljard te verliezen

Luister. Bijna iedereen denkt dat, als je eenmaal miljonair bent, je ook miljonair blijft. Met geld maak je geld”, zeggen we dan met z’n allen. Logisch ook dat we er zo over denken. Want je moet echt je best doen om miljoenen kwijt te raken. Maar stel je nou eens voor dat je geen miljonair, maar miljardair bent. Dan is het toch onmogelijk om dat fortuin te verliezen? Dat je miljarden … poef … ziet verdwijnen? Of … toch?

Het verhaal van de rijkste man ter wereld

Het was 4 januari 1877 en de rijkste man ter wereld was net overleden. Cornelius “The Commodore” Vanderbilt had een fortuin van meer dan 100.000.000 dollar bij elkaar verdiend in de scheepsbouw en spoorwegen.
Dit is Vanderbilt. En ja, hij had Nederlandse roots (Van der Bilt…)
Vanderbilt had de stellige overtuiging dat – als zijn vermogen na zijn overlijden zou worden verdeeld tussen zijn kinderen – dit funest zou zijn voor het ‘vermogensbehoud’. Dus maakte hij zijn zoon William voor 95% erfgenaam. En de andere 4 zonen kregen 5%. Zijn vrouw Sophia was eerder al gestorven. De beslissing van “The Commodore” leek goed uit te pakken. In de 9 jaar daarna, wist William het fortuin te verdubbelen naar 200 miljoen dollar. Als we dit corrigeren met inflatie zou dit bedrag in 2018 ruwweg 5 miljard dollar waard zijn … Wat er toen gebeurde bleek het begin van het einde te zijn voor het Vanderbilt-imperium. Want binnen 20 jaar zou geen enkele Vanderbilt meer bij de rijkste Amerikanen horen. En toen in 1973 de familie Vanderbilt een reünie organiseerde, bleek er geen een miljonair meer te zijn onder de 120 familieleden. En ik hoor je denken:”Hoe is dit mogelijk?” Het boek Fortune’s Children: The Fall of House Vanderbilt en het blog van Nick Maggiuli beschrijven, dat er vooral 3 oorzaken zijn waardoor dit fortuin verloren is gegaan. Hier zijn ze:

#1: Geef bakken met geld uit

Heb je ooit:
  • Een feest gegeven van € 5.000.000,-?
  • Jouw jacht laten zinken om vervolgens gelijk een nieuw jacht te kopen (omdat anders je vrouw boos wordt)?
  • Gedineerd, zittend op de rug van een paard?
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe de Vanderbilts geld uitgaven. Een verzachtende omstandigheid is misschien dat er in die tijd heel erg weinig miljonairs waren. Wel minder dan 20. En dat ‘extravagantie’ de norm was in dat selecte groepje. Het is dus niet genoeg om ‘normaal’ geld uit te geven om een fortuin te verliezen. Je moet echt bakken met geld uitgeven.

#2: Verkoop je bezit op het meest beroerde moment

Je vraagt jezelf misschien af: “Als je dan alles hebt uitgegeven, kun je toch nog gewoon het onroerend goed verkopen?” Logischerwijs wel natuurlijk. Maar is het ook logisch als de timing slecht is? Een van de ‘Vanderbilt-missers’ was de verkoop van hun vakantiehuis ‘Marble House’. Marble House kostte 11 miljoen dollar om het te laten bouwen in 1892. Dit is overigens ongeveer 300 miljoen dollar anno 2018…
Marble House
De verkoopopbrengst 40 jaar later in 1932? Een schamele 100.000 dollar. Je leest het goed. Marble House werd verkocht voor minder dan 1% van de aankoopprijs (het jaar 1932 was ten tijde van de Grote Depressie). Waarom, hoor ik je denken? Waarom werd het juist op dát moment verkocht. Simpel. Marble House MOEST worden verkocht om liquiditeiten vrij te maken. Liquiditeiten om van te kunnen leven. Om te kunnen eten, wonen en andere basale dingen. De grote les die we hieruit kunnen trekken is dat je ALTIJD cash achter de hand moet hebben. Zodat je niet GEDWONGEN wordt om jouw bezittingen te verkopen in belabberde marktomstandigheden. Toch heb je waarschijnlijk de overtuiging dat dit jou niet gaat overkomen. Maar denk eens na. Als het de rijkste man ter wereld overkomt, zou het jou dan ook kunnen overkomen?

#3: Investeer zonder rendement

Dit is waarschijnlijk de grootste fout van de familie Vanderbilt. Want de Vanderbilts hebben zelden een investering gedaan waar een jaarlijkse opbrengst tegenover staat. Bijvoorbeeld nooit:
  • Een pand gekocht met een jaarlijkse huuropbrengst;
  • Geld uitgeleend met een jaarlijkse rente-opbrengst;
  • Een bedrijf gekocht waar een jaarlijkse dividenduitkering tegenover staat.
Natuurlijk hadden de Vanderbilts een spoorwegen-imperium opgebouwd. Maar ze vergaten om hun vermogen te spreiden. Om te investeren in andere bezittingen, waar een jaarlijkse vergoeding zou uitkomen. Het gevolg? Het vermogen holde achteruit. De les die we hieruit kunnen trekken? Blijf altijd investeren als je jouw vermogen wilt behouden of wilt laten groeien.

Kijk achteruit. Niet vooruit.

De meeste beleggers en investeerders kijken altijd vooruit. We proberen de toekomst te voorspellen. En er op te anticiperen. Maar soms is het beter om niet vooruit, maar achteruit te kijken. Dus niet de vraag stellen: “Wat is de beste manier om vermogen te behouden?” Maar wel: “Wat is de beste manier om vermogen te verliezen?” Met het Vanderbilt-verhaal hebben we het antwoord.

Op een rij

Wat moet je doen om jouw vermogen te verliezen? #1: Geef bakken met geld uit #2: Verkoop je bezittingen op het meest beroerde moment #3: Investeer zonder rendement    Wat moet je doen om jouw vermogen te behouden? #1: Geef minder uit dan dat er binnenkomt #2: Hou altijd liquiditeiten achter de hand #3: Blijf altijd investeren (en zorg dat er een opbrengst tegenover staat) De familie Vanderbilt zou blij zijn met deze simpele adviezen. Laten we daarom proberen te leren van deze lessen uit het verleden. Dat is makkelijker dan het voorspellen van de toekomst.

Kort gesprek

Gratis videoserie

Maak online video-afspraak

Vraag om advies

Wat heeft jouw voorkeur?​

#1

SAFE: geen financiële onzekerheid meer over nu en later

#2

SLIM: online adviezen over belangrijke vermogenszaken

#3

SAMEN: jouw eigen vermogensplanner staat altijd voor je klaar